Jumaat, 13 April 2012

Biografi 3 Orang Tokoh Wanita

Dicatat oleh Alya Nazifa di 4/13/2012 09:12:00 PTG
  1.Azah Aziz
Nama Sebenar beliau ialah Sharifah Azah Mohammad Alsagoff, berdarah campuran Melayu, Turki dan Arab dan dilahirkan pada 21 Ogos 1928 di Singapura. Beliau mendapat perdidikan awal di Sekolah Convent di Johor Bharu dan Sekolah Jepun ketika berlakunya perang dunia ke-2 tetapi tidak berpeluang melanjutkan pelajaran kerana perang. Beliau telah berkahwin ketika berumur 17 1/2 tahun dgn profesor diraja Ungku Abdul Aziz dan mereka dikurniakan seorg anak perempuan, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar, kini Gabenor Bank Negara.Dari Tahun 1949 hungga 1951, Puan Azah bekerja dgn Jab. Kebajikan Masyarakat JOhor Bharu. Selepas itu, beliau bertugas sebagai setiausaha di jabatan sosial, Universiti Malaya, Sinagpura. Kemudian beliau menjadi setiausaha kepada pendeta Za'ba di Jabatan Pengajian Melayu di Universiti yg sama. Sejak tahun 1957, selama 16 tahun, beliau bertanggungjawab mewujudkan dan mengisi ruangan wanita dan menjadi pengarangnya dalam Berita Harian. Pada tahun 1973 hinga 78, beliau menjadi editor dibahagian Rencana Kumpulan akhbar kebangsaan, Utusan Malaysia/ Utusan Melayu dan juga menjadi konsultan majalah wanita. Puan Azah juga ialah pengasas persatuan wartawan wanita Malaysia (PERTAMA) dan University Women's Asociation.Beliau menjadi presiden PERTAMA yg pertama dr thn 1971 hingga 78 dan kini ialah penasihat PERTAMA.

Puan Azah boleh dianggap antara wanita terawal di negara ini yg memperjuangkan nasib dan hak wanita dgn pertubuhan wanita lain, seperti hak mendapat gaji yg sama bagi kerja yg sama, cukai berasingan bagi isteri2 yg bekerja serta pindaan undang2 perkahwinan org bukan Islam dan keluarga Islam. Beliau juga antara pengasas PERTIWI (Pertubuhan Tindakan WAnita Islam) yg cergas membela nasib wanita dan kanak2.

Hobinya suka mengumpulkan tekstil traditional, perhiasan, pakaian traditional dan kraftangan traditional yg menjadikan beliau tempat rujukan mengenai kebudayaan melayu. Sejak tahun 1950-an, beliau giat mengembangkan dan memperkenalkan kebudayaan dan kesinian melayu melalui ceramah dan penulisan. Beliau pernah menjadi pakaian drama tari pada festival kesenian Universiti2 ASEAN. Puan Azah juga org pertama yg memperkenalkan Haiku (Puisi pendek bahasa Jepun) kepada masyarakat Malaysia.

Beliau mengagotai pelbagai organisasi. Antaranya, Ahli lembaga pemegang amanah yayasan Tun Abdul Razak sejak thn 1977, Ahli lembaga FINAS dari tahun 1981 hingga 84, ahli majlis penasihat kebudayaan kebangsaan (telah dibubarkan) dari tahun 1978-83 dan dari thn 1987-90, ahli lembaga penasiaht KARYANEKA dari tahun 1987 sehingga di bubarkan, ahli lembaga pembangunan kraftangan Malaysia dan ahli tribunal hak cipta dari thn 1987-89.

Puan Azah telah menghasilkan beberapa penulisan utk kanak2, iaitu adik sayang, antologi pantun kanak2 (1971), Puisi Kanak-Kanak , antologi sajak moden utk kanak2 (1967) Pantun Kanak-Kanak, antologi enam jilid pantun melayu traditional utk kanak2 dan Dendang dan Dondang kanak-kanak, lagu2 traditional utk kanak2 yg ditulis bersama Dr. Ariff Ahmad (1990). Selain itu, beliau juga telah menulis dua buah buku lagi yg bertajuk, Di Taman Seni, buku mengenai kraftngan melayu sbg pengenalan kepada kanak2 (1987) dan Marilah Bermain mengenai pemainan traditional (1993). Beliau juga menghasilkan buku Selayang Kenangan, himpunan esei dan penulisan lain tentang hal wanita, pakaian traditional dan kraftangan (1990).Beliau antara wanita pertama di Malaysia yg menerbitkan buku pantun dan lagu kanak2 melalui syarikatnya sendiri, 'Akaz'.

Puan Azah pernah menyertai pelbagai persidangan dan seminar seperti Persidangan Penulis Wanita Asia-Pasifik di east west centre, Honolulu, Hawaii, Pada tahun 1967, Simposium Wwanita Afro-Asia di Iskandariah, sempena Tahun Wanita Antarabangsa pada tahun 1975 dan progaram2 lain berkaitan kewartawanan, kraftangan, tekstil dan kesusteraan kanak2.

Kini beliau ialah ahli lembaga penasihat perpustakaan negara dan ahli lembaga penasihat The Encyclopaedia of Malaysia.
2.Zeti Akhtar Aziz

Yang berbahagia Tan Sri Dato' Seri Dr. Zeti Akhtar telah dilahirkan pada 26 Ogos 1947 di Johor Bharu. Beliau ialah anak tunggal kepada Profesor Diraja Ungku Aziz dan Puan Azah Aziz. Beliau merupakan wanita pertama di Malaysia yg dilantik Gabenor Bank Negara Malaysia dan juga wanita pertama menjadi Gabenor Bank Pusat di Rantau Asia.

Beliau memperoleh kelulusan daripada Universiti Malaya dalam bidang ekonomi pada tahun 1970. Selepas menamatkan pengajian di Universiti Malaya, beliau telah ditawarkan berkhidmat dgn bank negara oleh gabenor bank negara ketika itu, Allahyarham Tun Ismail Ali. Oleh sebab kecenderungan untuk membuat kajian dalam bidang urusan wang dan perbankan, beliau kekal di Universiti Malaya dan menjadi tutor selama lebih dari setahun di fakulti ekonomi dan pentadbiran, Universiti Malaya. Pada tahun 1978, beliau mendapat ijazah kedoktoran daripada University of Pennsylvania, Amerika Syarikat, dlm bidang ekonomi mata wang. Beliau telah menulis sebuah tesis yg bertajuk Commercial Bank Portfolio in an Open Developing Economy: Taking into Account International Capital Flows in an Environment of Interest Rate and Exchange Rate Movement.
Sekembalinya ke Malaysia, Tun Ismail telah mengambil beliau berkhidmat di South East Asian Central Bank Research and Training Centre (SEACEN). Semasa di SEACEN, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar telah dipanggil utk bekerja di Bank Negara Malaysia pada tahun 1985 sbg Timbalan Pengurus Jabatan Ekonomi dan menjadi wanita pertama dilantik sebagai salah seorg drpd empat Penolong Gabenor Bank Negara pada tahun 1995. Ketika itu, Malaysia sedang berhadapan dgn kemelesetan ekonomi. Beliau telah ditugaskan membantu dlm merumus dasar bg membawa Malaysia keluar daripada kemelut ekonomi dan seterusnya merangka reformasi dalam bidang perbankan.

Dari tahun 1989 hingga 1994, beliau telah dihantar ke London sbg Ketua Perwakilan di Pejabat Perwakilan Bank Negara Malaysia di London. Apabila kembali ke Malaysia, beliau telah memegang jawatan Ketua jabatan Ekonomi sebelum dinaikkan pangkat sbg Penolong Gabenor Bank Negara pada tahun 1995.

Pada 1 September 1998, semasa negara sedang menghadapi kemuncak krisis kewangan, beliau telah dilantik Pemangku Gabenor Bank Negara dan mengetuai pasukan yg ditubuhkan oleh Bank Negara bagi melaksanakan kawalan pertukaran terpilih. Kemudian, beliau memegang jawatan Timbalan Gabenor Bank Negara selama 2 tahun. Mulai 1 Mei 2000, beliau telah dilantik Gabenor Bank Negara Malaysia.

Disamping itu, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar juga memegang beberapa jawatan lain. Antaranya, Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Offshore Financial Service Authority (LOFSA), Pengerusi Institut bank2 Malaysia (IBBM), Pengerusi Malaysia Institute of Insurance (MII), Pengerusi Institut Perbankan Kewangan Islam (IBFIM), Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sultan Iskandar Johor dan Yayasan Temenggung Abdul Rahman Johor, Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad, Ahli Jawatankuasa Pelaburan Asing (FIC) dan Exco MTEN.

Di peringkat antarabangsa, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar telah mendapat pengiktirafan sbg Gabenor Bank Pusat yg cekap dan disegani. Beliau sering diberi penghormatan memberi ucap utama di forum2 kewangan antarabangsa sbg wakil Asia. Malah Kumpulan G-7 turut memberi pengiktirafan kepada beliau apabila diundang utk memberi taklimat mengenai perbankan Islam kepada pemimpin2 G-7 di satu persidangan di Washington, Amerika Syarikat.

Pada tahun 2003, beliau telah dipilih sbg Gabenor Bank Pusat terbaik di Asia dalam satu pungutan suara dikalangan penganalisis dan pengurusan kanan bank2 seluruh dunia. Pungutan suara ini diadakan sempena Mensyuarat Tahunan Dana Kewangan Antarabangsa/ Bank Dunia di Dubai.

Beliau telah dikurniakan bintang Panglima Setia Mahkota (P.S.M) yg membawa gelaran Tan Sri oleh Paduka yg di Pertaun Agong. Beliau telah dianugerahi bintang Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (S.S.A.P) yg membawa gelaran 'Dato' Seri' olh DYMM Sultan Pahang dan bintang Dato' Paduka Mahkota Jojhor (D.P.M.J) yg membawa gelaran 'Datin Paduka' oleh DYMM Sultan Johor.


3.Dr. Anis Sabirin
Beliau yg juga dikenali dgn pelbagai nama pena, iaitu 'Nil', 'Nuraini', 'A.B.S', telah dilahirkan pada 1 Mac 1936 di Johor Bharu, Johor. Beliau telah mendapat pendidikan awal di sekolah melayu dan sekolah agama di Johor Bharu, seterusnya melanjutkan pelajaran di sekolah perempuan (Inggeris) Sultan Ibrahim, Johor Bharu. Beliau telah menruskan pengajian di Universiti Malaya Singapura dan mendapat Ijazah sarjana muda sastera (kepujian) pada tahun 1959. Belaiu telah mendapat telah mendapat tawaran biasiswa Fullbright utk ke Amerika Syarikat pada tahun 1967 utk melanjutkan pelajaran ke peringakat ijazah sarjana dlm sains politik dan seterusnya ijazah kedoktoran dalm bidang ekonomi pada tahun 1976 di Claremont Graduate School.

Beliau pernah berkhidmat sbg pegawai penyelidik di DBP dr thn 1960 hingga 1967. Antara pengalaman beliau ialah menjadi pengerusi jawatankuasa istilah falsafah serta setiausaha jawatankuasa istilah kesusteraan dan setiausaha jawatankuasa menyiasat penyata pelajaran razak pd thn 1959. Beliau juga pernah bertugas di kedutaan Indonesia, di pejabat perdagangan Malaysia di Los Angeles, Amerika Syarikat, pegawai pemasaran si suruhanjaya perdagangan Malaysia di New York. Amerika Syarikat, dan menjadi pengerusi eksekutif Azlida Component (M) Sdn. Bhd.

Dr. Anis merupakan antara penulis wanita yang begitu menonjol sekitar thn 1960an. Pembabitannya dlm bahasa dan satera berlaku secara kebetulan kerana ayahnya seorang penerbit buku2 melayu. Beliau banyak membaca buku yg sampai kepada ayahnya dan mula mencebukan diri dlm bidang penulisan kreatif semasa sewaktu berada di universiti. Beliau bukan sahaja dikenali kerana karyanya dalm penulisan cerpen dan puisi tetapi juga dlm forum dan ceramah berkaitan dgn wanita. Tulisan2nya termuat dlm akhbar Berita Minggu dan majalah Dewan Bahasa spt Sastera melayu menggelongsor ke daerah pelacuran., penulis wanita dan the angry young man. Selain itu, beliau telah dijemput sbgi Karyawan Tamu DBP dari tahun 1994 hingga 1996.

Antara karya Dr. Anis dlm bentuk puisi iala puisi2 nusantara (antologi bersama)(1981), Kembang Melati (antologi puisi) ( 1982), Bunga Gerimis (antologi bersama)(1986), dan puisi rama merdeka (1986).

Antara cerpen2nya yg telah disiarkan di dlm akhbarpd sekitar 1960an ialah Gadis Pejabat (Utusan Pemuda), Perempuan ( Berita Minggu), dan Berkunjung ke Tanah Suci (Berita Harian).

Himpunan cerpen2nya ialah Dari bayang ke bayang(1966), Angin retak (antologi bersama)(1966), Hawa (antologi bersama) (1984), Titisan Indah di Buni Merkah (antologi bersama) (1985), Pesona (1984) dan Garis Biru (2002).

Dua buah sajaknya, Dua Dunia dan tak dapat kulupakan yg tersiar di majalah Dewan Sastera dan Dewan Budaya, telah memenangi hadiah sastera Malaysia bg thn 1982/83.
Rujukan:
* Biografi Tokoh Wanita Malaysia dari Pelanduk Publications
Post By,
Anis Shuhada Azizan
1K3
Smiles19
SMKSB

0 ulasan:

Catat Ulasan

Jumaat, 13 April 2012

Biografi 3 Orang Tokoh Wanita

  1.Azah Aziz
Nama Sebenar beliau ialah Sharifah Azah Mohammad Alsagoff, berdarah campuran Melayu, Turki dan Arab dan dilahirkan pada 21 Ogos 1928 di Singapura. Beliau mendapat perdidikan awal di Sekolah Convent di Johor Bharu dan Sekolah Jepun ketika berlakunya perang dunia ke-2 tetapi tidak berpeluang melanjutkan pelajaran kerana perang. Beliau telah berkahwin ketika berumur 17 1/2 tahun dgn profesor diraja Ungku Abdul Aziz dan mereka dikurniakan seorg anak perempuan, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar, kini Gabenor Bank Negara.Dari Tahun 1949 hungga 1951, Puan Azah bekerja dgn Jab. Kebajikan Masyarakat JOhor Bharu. Selepas itu, beliau bertugas sebagai setiausaha di jabatan sosial, Universiti Malaya, Sinagpura. Kemudian beliau menjadi setiausaha kepada pendeta Za'ba di Jabatan Pengajian Melayu di Universiti yg sama. Sejak tahun 1957, selama 16 tahun, beliau bertanggungjawab mewujudkan dan mengisi ruangan wanita dan menjadi pengarangnya dalam Berita Harian. Pada tahun 1973 hinga 78, beliau menjadi editor dibahagian Rencana Kumpulan akhbar kebangsaan, Utusan Malaysia/ Utusan Melayu dan juga menjadi konsultan majalah wanita. Puan Azah juga ialah pengasas persatuan wartawan wanita Malaysia (PERTAMA) dan University Women's Asociation.Beliau menjadi presiden PERTAMA yg pertama dr thn 1971 hingga 78 dan kini ialah penasihat PERTAMA.

Puan Azah boleh dianggap antara wanita terawal di negara ini yg memperjuangkan nasib dan hak wanita dgn pertubuhan wanita lain, seperti hak mendapat gaji yg sama bagi kerja yg sama, cukai berasingan bagi isteri2 yg bekerja serta pindaan undang2 perkahwinan org bukan Islam dan keluarga Islam. Beliau juga antara pengasas PERTIWI (Pertubuhan Tindakan WAnita Islam) yg cergas membela nasib wanita dan kanak2.

Hobinya suka mengumpulkan tekstil traditional, perhiasan, pakaian traditional dan kraftangan traditional yg menjadikan beliau tempat rujukan mengenai kebudayaan melayu. Sejak tahun 1950-an, beliau giat mengembangkan dan memperkenalkan kebudayaan dan kesinian melayu melalui ceramah dan penulisan. Beliau pernah menjadi pakaian drama tari pada festival kesenian Universiti2 ASEAN. Puan Azah juga org pertama yg memperkenalkan Haiku (Puisi pendek bahasa Jepun) kepada masyarakat Malaysia.

Beliau mengagotai pelbagai organisasi. Antaranya, Ahli lembaga pemegang amanah yayasan Tun Abdul Razak sejak thn 1977, Ahli lembaga FINAS dari tahun 1981 hingga 84, ahli majlis penasihat kebudayaan kebangsaan (telah dibubarkan) dari tahun 1978-83 dan dari thn 1987-90, ahli lembaga penasiaht KARYANEKA dari tahun 1987 sehingga di bubarkan, ahli lembaga pembangunan kraftangan Malaysia dan ahli tribunal hak cipta dari thn 1987-89.

Puan Azah telah menghasilkan beberapa penulisan utk kanak2, iaitu adik sayang, antologi pantun kanak2 (1971), Puisi Kanak-Kanak , antologi sajak moden utk kanak2 (1967) Pantun Kanak-Kanak, antologi enam jilid pantun melayu traditional utk kanak2 dan Dendang dan Dondang kanak-kanak, lagu2 traditional utk kanak2 yg ditulis bersama Dr. Ariff Ahmad (1990). Selain itu, beliau juga telah menulis dua buah buku lagi yg bertajuk, Di Taman Seni, buku mengenai kraftngan melayu sbg pengenalan kepada kanak2 (1987) dan Marilah Bermain mengenai pemainan traditional (1993). Beliau juga menghasilkan buku Selayang Kenangan, himpunan esei dan penulisan lain tentang hal wanita, pakaian traditional dan kraftangan (1990).Beliau antara wanita pertama di Malaysia yg menerbitkan buku pantun dan lagu kanak2 melalui syarikatnya sendiri, 'Akaz'.

Puan Azah pernah menyertai pelbagai persidangan dan seminar seperti Persidangan Penulis Wanita Asia-Pasifik di east west centre, Honolulu, Hawaii, Pada tahun 1967, Simposium Wwanita Afro-Asia di Iskandariah, sempena Tahun Wanita Antarabangsa pada tahun 1975 dan progaram2 lain berkaitan kewartawanan, kraftangan, tekstil dan kesusteraan kanak2.

Kini beliau ialah ahli lembaga penasihat perpustakaan negara dan ahli lembaga penasihat The Encyclopaedia of Malaysia.
2.Zeti Akhtar Aziz

Yang berbahagia Tan Sri Dato' Seri Dr. Zeti Akhtar telah dilahirkan pada 26 Ogos 1947 di Johor Bharu. Beliau ialah anak tunggal kepada Profesor Diraja Ungku Aziz dan Puan Azah Aziz. Beliau merupakan wanita pertama di Malaysia yg dilantik Gabenor Bank Negara Malaysia dan juga wanita pertama menjadi Gabenor Bank Pusat di Rantau Asia.

Beliau memperoleh kelulusan daripada Universiti Malaya dalam bidang ekonomi pada tahun 1970. Selepas menamatkan pengajian di Universiti Malaya, beliau telah ditawarkan berkhidmat dgn bank negara oleh gabenor bank negara ketika itu, Allahyarham Tun Ismail Ali. Oleh sebab kecenderungan untuk membuat kajian dalam bidang urusan wang dan perbankan, beliau kekal di Universiti Malaya dan menjadi tutor selama lebih dari setahun di fakulti ekonomi dan pentadbiran, Universiti Malaya. Pada tahun 1978, beliau mendapat ijazah kedoktoran daripada University of Pennsylvania, Amerika Syarikat, dlm bidang ekonomi mata wang. Beliau telah menulis sebuah tesis yg bertajuk Commercial Bank Portfolio in an Open Developing Economy: Taking into Account International Capital Flows in an Environment of Interest Rate and Exchange Rate Movement.
Sekembalinya ke Malaysia, Tun Ismail telah mengambil beliau berkhidmat di South East Asian Central Bank Research and Training Centre (SEACEN). Semasa di SEACEN, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar telah dipanggil utk bekerja di Bank Negara Malaysia pada tahun 1985 sbg Timbalan Pengurus Jabatan Ekonomi dan menjadi wanita pertama dilantik sebagai salah seorg drpd empat Penolong Gabenor Bank Negara pada tahun 1995. Ketika itu, Malaysia sedang berhadapan dgn kemelesetan ekonomi. Beliau telah ditugaskan membantu dlm merumus dasar bg membawa Malaysia keluar daripada kemelut ekonomi dan seterusnya merangka reformasi dalam bidang perbankan.

Dari tahun 1989 hingga 1994, beliau telah dihantar ke London sbg Ketua Perwakilan di Pejabat Perwakilan Bank Negara Malaysia di London. Apabila kembali ke Malaysia, beliau telah memegang jawatan Ketua jabatan Ekonomi sebelum dinaikkan pangkat sbg Penolong Gabenor Bank Negara pada tahun 1995.

Pada 1 September 1998, semasa negara sedang menghadapi kemuncak krisis kewangan, beliau telah dilantik Pemangku Gabenor Bank Negara dan mengetuai pasukan yg ditubuhkan oleh Bank Negara bagi melaksanakan kawalan pertukaran terpilih. Kemudian, beliau memegang jawatan Timbalan Gabenor Bank Negara selama 2 tahun. Mulai 1 Mei 2000, beliau telah dilantik Gabenor Bank Negara Malaysia.

Disamping itu, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar juga memegang beberapa jawatan lain. Antaranya, Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Offshore Financial Service Authority (LOFSA), Pengerusi Institut bank2 Malaysia (IBBM), Pengerusi Malaysia Institute of Insurance (MII), Pengerusi Institut Perbankan Kewangan Islam (IBFIM), Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sultan Iskandar Johor dan Yayasan Temenggung Abdul Rahman Johor, Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad, Ahli Jawatankuasa Pelaburan Asing (FIC) dan Exco MTEN.

Di peringkat antarabangsa, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar telah mendapat pengiktirafan sbg Gabenor Bank Pusat yg cekap dan disegani. Beliau sering diberi penghormatan memberi ucap utama di forum2 kewangan antarabangsa sbg wakil Asia. Malah Kumpulan G-7 turut memberi pengiktirafan kepada beliau apabila diundang utk memberi taklimat mengenai perbankan Islam kepada pemimpin2 G-7 di satu persidangan di Washington, Amerika Syarikat.

Pada tahun 2003, beliau telah dipilih sbg Gabenor Bank Pusat terbaik di Asia dalam satu pungutan suara dikalangan penganalisis dan pengurusan kanan bank2 seluruh dunia. Pungutan suara ini diadakan sempena Mensyuarat Tahunan Dana Kewangan Antarabangsa/ Bank Dunia di Dubai.

Beliau telah dikurniakan bintang Panglima Setia Mahkota (P.S.M) yg membawa gelaran Tan Sri oleh Paduka yg di Pertaun Agong. Beliau telah dianugerahi bintang Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (S.S.A.P) yg membawa gelaran 'Dato' Seri' olh DYMM Sultan Pahang dan bintang Dato' Paduka Mahkota Jojhor (D.P.M.J) yg membawa gelaran 'Datin Paduka' oleh DYMM Sultan Johor.


3.Dr. Anis Sabirin
Beliau yg juga dikenali dgn pelbagai nama pena, iaitu 'Nil', 'Nuraini', 'A.B.S', telah dilahirkan pada 1 Mac 1936 di Johor Bharu, Johor. Beliau telah mendapat pendidikan awal di sekolah melayu dan sekolah agama di Johor Bharu, seterusnya melanjutkan pelajaran di sekolah perempuan (Inggeris) Sultan Ibrahim, Johor Bharu. Beliau telah menruskan pengajian di Universiti Malaya Singapura dan mendapat Ijazah sarjana muda sastera (kepujian) pada tahun 1959. Belaiu telah mendapat telah mendapat tawaran biasiswa Fullbright utk ke Amerika Syarikat pada tahun 1967 utk melanjutkan pelajaran ke peringakat ijazah sarjana dlm sains politik dan seterusnya ijazah kedoktoran dalm bidang ekonomi pada tahun 1976 di Claremont Graduate School.

Beliau pernah berkhidmat sbg pegawai penyelidik di DBP dr thn 1960 hingga 1967. Antara pengalaman beliau ialah menjadi pengerusi jawatankuasa istilah falsafah serta setiausaha jawatankuasa istilah kesusteraan dan setiausaha jawatankuasa menyiasat penyata pelajaran razak pd thn 1959. Beliau juga pernah bertugas di kedutaan Indonesia, di pejabat perdagangan Malaysia di Los Angeles, Amerika Syarikat, pegawai pemasaran si suruhanjaya perdagangan Malaysia di New York. Amerika Syarikat, dan menjadi pengerusi eksekutif Azlida Component (M) Sdn. Bhd.

Dr. Anis merupakan antara penulis wanita yang begitu menonjol sekitar thn 1960an. Pembabitannya dlm bahasa dan satera berlaku secara kebetulan kerana ayahnya seorang penerbit buku2 melayu. Beliau banyak membaca buku yg sampai kepada ayahnya dan mula mencebukan diri dlm bidang penulisan kreatif semasa sewaktu berada di universiti. Beliau bukan sahaja dikenali kerana karyanya dalm penulisan cerpen dan puisi tetapi juga dlm forum dan ceramah berkaitan dgn wanita. Tulisan2nya termuat dlm akhbar Berita Minggu dan majalah Dewan Bahasa spt Sastera melayu menggelongsor ke daerah pelacuran., penulis wanita dan the angry young man. Selain itu, beliau telah dijemput sbgi Karyawan Tamu DBP dari tahun 1994 hingga 1996.

Antara karya Dr. Anis dlm bentuk puisi iala puisi2 nusantara (antologi bersama)(1981), Kembang Melati (antologi puisi) ( 1982), Bunga Gerimis (antologi bersama)(1986), dan puisi rama merdeka (1986).

Antara cerpen2nya yg telah disiarkan di dlm akhbarpd sekitar 1960an ialah Gadis Pejabat (Utusan Pemuda), Perempuan ( Berita Minggu), dan Berkunjung ke Tanah Suci (Berita Harian).

Himpunan cerpen2nya ialah Dari bayang ke bayang(1966), Angin retak (antologi bersama)(1966), Hawa (antologi bersama) (1984), Titisan Indah di Buni Merkah (antologi bersama) (1985), Pesona (1984) dan Garis Biru (2002).

Dua buah sajaknya, Dua Dunia dan tak dapat kulupakan yg tersiar di majalah Dewan Sastera dan Dewan Budaya, telah memenangi hadiah sastera Malaysia bg thn 1982/83.
Rujukan:
* Biografi Tokoh Wanita Malaysia dari Pelanduk Publications
Post By,
Anis Shuhada Azizan
1K3
Smiles19
SMKSB

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 

Welcome To Smiles19 World ! Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea