Ahad, 1 April 2012

KHASIAT PISANG

Dicatat oleh Alya Nazifa di 4/01/2012 12:30:00 PTG
Assalamualaikum...


Kali ni SYAFIQAH nak sembang-sembang pasal PISANG!!!
mesti korang tertanya-tanya kenapa SYAFIQAH sebok sangat nak bercerita pasal pisang pulak ni kan??
sebenarnya masa weekend hari tu SYAFIQAH ada tgk NASI LEMAK KOPI O kt TV9. terus SYAFIQAH ada idea nak tulis pasal pisang dekat sini. time korang makan pisang korang ada terfikir tak apa khasiat pisang sebenarnya? tak???!! tak pe..meh sini SYAFIQAH cerita!!

FAKTA MENGENAI PISANG :

  • Pisang mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitu glukosa, fruktosa dan sukrosa
  • Pisang mengandungi asid, enzim dan sebatian kimia penting.
  • Penyelidikan membuktikan bahawa jika kita makan 2 biji pisang kita mampu untuk menjalankan tugasan atau senaman berat selama 90 minit

PISANG DAN KESIHATAN: 
  • darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yg tinggi
  • kolestrol - pisang rendah dari segi kalori, sodium yg membantu merendah kolestrol.
  • cirit-birit - potasium dan magnesium yg terkandung di dlm pisang amat sesuai merawat orang yg mengalami cirit birit.
  • anaemia (penyakit kurang darah) - boleh meransang penghasilan haemoglobin di dalam darah.

PERINGATAN!!!!  
Pisang tidak sesuai buat orang yg menghidap penyakit KENCING MANIS kerana kandungan gula di dalam pisang adalah tinggi. 





Wassalam....
Post by,
NURUL SYAFIQAH BT MD NOR
1K3
Smiles19

0 ulasan:

Catat Ulasan

Ahad, 1 April 2012

KHASIAT PISANG

Assalamualaikum...


Kali ni SYAFIQAH nak sembang-sembang pasal PISANG!!!
mesti korang tertanya-tanya kenapa SYAFIQAH sebok sangat nak bercerita pasal pisang pulak ni kan??
sebenarnya masa weekend hari tu SYAFIQAH ada tgk NASI LEMAK KOPI O kt TV9. terus SYAFIQAH ada idea nak tulis pasal pisang dekat sini. time korang makan pisang korang ada terfikir tak apa khasiat pisang sebenarnya? tak???!! tak pe..meh sini SYAFIQAH cerita!!

FAKTA MENGENAI PISANG :

  • Pisang mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitu glukosa, fruktosa dan sukrosa
  • Pisang mengandungi asid, enzim dan sebatian kimia penting.
  • Penyelidikan membuktikan bahawa jika kita makan 2 biji pisang kita mampu untuk menjalankan tugasan atau senaman berat selama 90 minit

PISANG DAN KESIHATAN: 
  • darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yg tinggi
  • kolestrol - pisang rendah dari segi kalori, sodium yg membantu merendah kolestrol.
  • cirit-birit - potasium dan magnesium yg terkandung di dlm pisang amat sesuai merawat orang yg mengalami cirit birit.
  • anaemia (penyakit kurang darah) - boleh meransang penghasilan haemoglobin di dalam darah.

PERINGATAN!!!!  
Pisang tidak sesuai buat orang yg menghidap penyakit KENCING MANIS kerana kandungan gula di dalam pisang adalah tinggi. 





Wassalam....
Post by,
NURUL SYAFIQAH BT MD NOR
1K3
Smiles19

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 

Welcome To Smiles19 World ! Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea